Átlátszó Hang Filmklub

A fesztivállal kezdődően, de ezt követően is rendszeres vetítésekkel filmklubot szervezünk. A filmek a fesztivál tematikájához kapcsolódóan az újzene különböző aspektusaival és szereplőivel foglalkoznak, akár egyes zenei alkotókat bemutató portréfilmek, akár komplex alkotói filmek formájában. A vetítéseket koncertjeinkhez hasonlóan rövid előadások, műhelyfoglalkozások kísérik.
A filmklub megvalósulását az NKA támogatja.

A fesztivál első és utolsó napján két filmet vetítünk:

január 07. 19:30

Fuga

Rasmus Gerlach dokumentumfilmje 

Hanne Darboven német konceptualista művész, aki leginkább hatalmas, kézzel írt, komplex matematikai műveletek által létrejött számsorokat alkalmazó munkáiról ismert. Több koncepcióját hangszeres művekre is „lefordította”. Az így létrejött alkotásokat „matematikus zenének” (Mathematical Music) nevezte. 

Közreműködik: Pétery Dóra orgonaművész

Halálutak és angyalok

január 18. 21:30

BMC Könyvtár

 regisztráció: papp.krisztina@bmc.hu

Írta és rendezte: Kamondi Zoltán

Zene: Melis László

KOMPONISTINNEN / ZENESZERZŐNŐK

január 20. 18:00

Budapest Music Center, Könyvtár

Tim van Beveren és Kyra Steckeweh filmje

Kyra Steckweh zongoraművész tanulmányai során döbbent rá arra a statisztikai tényre, hogy a komolyzenei repertoár száz leggyakrabban tanított és játszott zeneszerzője között egyetlen nő sincs. Tim van Beveren filmrendezővel közösen a hiányzó zeneszerzőnői örökségünk nyomai után kezdtek kutatni. Végül a film fókuszába négy, egymástól különboző, a XIX. sz végén, illetve a XX. sz elején élt, zeneszerzőnő élete és életműve került: Mel Bonis, Lili Boulanger, Fanny Hensel és Emilie Mayer története, illetve egy mai zongoraművész hozzájuk vezető útjának hiteles lenyomata az angol nyelvű film.