Rólunk

Mióta van Átlátszó Hang Fesztivál?

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál immár hatéves múlttal rendelkezik, és egyre nagyobb ismertségnek és közkedveltségnek örvend. Két zeneszerző-kurátor, Gryllus Samu és Horváth Balázs kezdeményezésére négy budapesti művészeti intézmény, a Zeneakadémia, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Budapest Music Center és a Fuga összefogásában, 2014 januárjában jött létre.  Azóta folyamatosan bővülnek a helyszínek. 

 

Milyen céllal jött létre a fesztivál?

A kortárs zene, ezen belül is az újzene megismertetése a magyar közönséggel, új, innovatív köntösben, mindenki által könnyen hozzáférhetően.

 

Milyen programokat takar és kinek szól a fesztivál?

Az évente, január elején megrendezésre kerülő fesztiválhoz számos intézmény csatlakozott. A kezdetben kiállításból, hangversenyekből és a hozzá kapcsolódó interaktív ismertetőkből álló négynapos program is folyamatosan bővült. Mára számos szakmai és szélesebb közönségnek szóló műhelyfoglalkozás, családi színházi előadás, filmvetítés, szimpózium valamint pályázati felhívások segítségével képes a fesztivál több korosztályt, illetve szélesebb rétegeket is elérni, és az újzene innovatív világával megismertetni.  

A fesztivál elnevezésében rejlő oximoron – vagyis a látható hang – utal arra, hogy a programok összeállításánál a zene és a vizuális művészetek kapcsolata gyakran kerül fókuszba. A címben ugyanakkor megtalálható az átlátszó, átlátható zenére való utalás. Ugyanis a fesztivál célkitűzése a mai zenei, zeneszerzői nyelv széleskörű megismertetése, mely, ezáltal, új zenei és művészi élmények kulcsa lehet. Ez az ismeretátadás azonban nem valamilyen elméleti magyarázatok formájában, hanem a lehető legempirikusabb módon történik, a zenélés közösségi élményén keresztül. 

 

Milyen művészek fordultak meg eddig a fesztiválon?

Az elmúlt fesztiválokon három kontinens 12 országának több száz, különböző generációhoz tartozó művészét látta vendégül a fesztivál, akik 150 olyan művet adtak elő, melyeknek több mint a kétharmada magyarországi bemutató volt. A fellépők között volt a világhírű Neue Vokalsolisten Stuttgart, az amerikai Ensemble Pamplemousse vagy a kínai szájorgona virtuóza, WuWei.

A fesztivál felkérésére számos új darab is született, például Bolcsó Bálint animált kottagrafikával dolgozó műve, melyet az ausztriai Black Page Orchestra adott elő a Zeneakadémián, vagy a Norvégiában élő Koka Nikoladze darabja, melyet tíz mozgó ütőhangszerre komponált, Budapest utcáin található tárgyakra és felületekre, az ütősök fülhallgatójában szóló audió-partitúrával. 

Új művek mellett megvalósított, illetve rekonstruált a fesztivál számos – az újzene történetében kiemelkedő – alkotást, mint például Karlheinz Stockhausen 24 zenészt, színészt, szobrászt, ruhatárost és megannyi más jellegzetes figurát foglalkoztató másfél órás 1961-es előadását, az Originale-t, vagy Georg Friedrich Haas legendás In Vain című művét, melyet Sir Simon Rattle a XXI. század első remekművének nevezett.

 

Hányan látogatták a 2019-es Fesztivált?

Több, mint 2500 érdeklődő volt.

 

Mi várható a 2020-as fesztiválon?

Az előttünk álló fesztivál két fontos tematika kérdésfelvetéseinek megválaszolására vállalkozik: 

Az első ezek közül a zenei kreativitás és a nemek szerepének viszonya , ennek napjainkban, illetve zenei félmúltunkban található jelenségei, különös figyelemmel zeneszerzőnők műveire, életművére. A fesztivál törekszik arra, hogy a hangversenyprogramokat a szerzők nemének tekintetében kiegyensúlyozza. Emellett számos program foglalkozik ezzel a kérdéssel. Ezek közül kiemelkedik a fesztivál első két napján megrendezésre kerülő tudományos szimpózium és a főként női zenei alkotóknak szóló műhelynap, valamint Szigetvári Andrea új művének bemutatója, melyet a fesztivál felkérésére komponált. 

A második tematika, mellyel több rendezvény is foglalkozik, az emberi hang különböző megjelenése kamarazenei környezetben. Ennek kiemelkedő eseménye a német Frauke Aulbert énekesnő énekhang és interaktív elektronikai eszközöket alkalmazó szólóestje a Müpa Fesztiválszínházban, melyen az elmúlt ötven év különféle vokális technikáit alkalmazó művei mellett több fiatal szerző beatbox technikát használó új műve is bemutatásra kerül; de ide sorolható a fiatal magyar beatbox művész, Fekete Jammalnak a fesztivál felkérésére készült családi színházi előadása is.

 

Újdonságok

Az idei fesztivál újdonsága, hogy számos eseménynek nemzetközi kurátorai is vannak, ilyen például az ír Adam McCartney, aki a New York-i Longleash trió koncertjének programját állította össze, vagy a fesztivál záróestje a berlini LUX:NM kamaraegyüttes előadásában, melynek műsorát, a Heroines of Sound fesztivál kurátora, Bettina Wackernagel állította össze. Ennek az estnek a különlegessége, hogy csak zeneszerzőnők művei szerepelnek rajta, köztük az Erkel-díjas magyar zeneszerző, Varga Judit új műve is. 

 

Neves előadók

Frauke Aulbert, a kortárs zene vokális európai előadói közül a legjelentősebb, akinek ismertségéhez hozzájárul az is, hogy koncertjein nem csak kivételes operaénekesi technikával kápráztatja el a közönségét, hanem számos új művet is rendszeresen bemutat, melyekben a különféle elektronikai eszközök, szenzorok, looperek, vagy a speciális énektechnikák, mint például a beatbox vagy az ázsiai torokéneklési technika használatában is remekel. A Kölnből érkező Asasello vonósnégyes két koncerttel is megajándékoz minket, melyek közül az egyiken kizárólag olyan magyar műveket játszanak, melyeket az idén 30 éves NRW Kulturstiftung rendelt öt fiatal magyar zeneszerzőtől, és melyeknek a világpremierje a fesztivál előtt három héttel lesz Berlinben. 

 

Átlátszó Hang Extra

A fesztivál struktúrája 2020-ban túllépi az egymás után összefüggő napokra szervezett rendezvények keretét, és az évad végéig néhány Átlátszó Hang Extra rendezvénnyel jelentkezik, melyeknek célkitűzései, illetve a közönséggel közös beavató foglalkozásai a fesztivál eseményei mintájára szerveződnek. Ilyen rendezvény több kamarakoncert mellett a havonta megrendezésre kerülő filmklub is. 

 

weboldal: http://atlatszohang.hu/

facebook oldal: https://www.facebook.com/atlatszohang/