koncert
CEU - Oktober Hall online esemény

ASASELLO QUARTET I.

Az Asasello két koncertet is ad az idei fesztiválon. Az első kurátora Illés Márton, Karlsruheban és Budapesten élő zeneszerző. Arra kértük, hogy az est programjára az együttesnek írt műve magyarországi bemutatója mellé számára referenciaértékű kompozíciókat válogasson.
„Heinz Holliger 1973-ban írt első vonósnégyese alkotja a súlypontját a kölni székhelyű Asasello Quartett budapesti hangversenyének. A svájci oboista-zeneszerző egyik legerőteljesebb és a vonósnégyes-műfaj történetének talán legforradalmibb alkotása ez a több mint félórás darab. Helmut Lachenmann így ír róla: »Egy eddig exterritoriálisnak számító hangzás és zajvilág radikális szintaktikai megjelenítése a hagyományos műfaji keretek megtartása mellett, amelyben a társadalom által megtört egyén szótlansága a kioltódás, megszűnés és elnémulás folyamataiban ábrázolva tematizálódik.« Talán elmondható, hogy a mű hihetetlen kreativitásával, anyag és színgazdagságával minden létező, a vonóshangszerekből kihozható hangzást és alternatív játékmódot kiaknáz, mindezt egy drámai konglomerátum monumentális építményébe ágyazva.
Michael Jarrell, szintén Svájci szerző Zeitfragmente (Időtöredékek) című kompozíciója az idő, és az időben lejátszódó folyamatok érzékelésének kérdéseit feszegeti. Erősen kontrasztáló, hirtelen változó szövetű és energiájú zenei tömbök követik egymást, amelyek a hallgató emlékezetében szétváló illetve összekapcsolódó idősíkokként csapódnak le.
Több részből álló és egyre bővülő vonósnégyesem első állomása a Húr-tér I. Hangszerekkel a kezemben magam kisérleteztem ki azokat az időközben önálló nyelvezetté érett, mégis örökké változó és fejlődő hangzásokat, mozgáselemeket és technikai megoldásokat, amelyek pszichofizikai reflexeket idéző gesztusokat és folyamatokat képezve szervesen felépülő, feszített, katartikus ívű formákká állnak össze.”
(Illés Márton)
Az Asasello Quartet egy európai kamaraegyüttes. Walter Levin Bázeli Konzervatóriumban tartott kamarazene kurzusának résztvevői alapították 2000-ben. Azóta a klasszikus-romantikus repertoár, valamint többek között modern klasszikus művek előadásával szereztek nevet magunknak. A négy alapító intézményes oktatását az Alban Berg Quartettel és David Smeyersszel fejezte be a kölni Hochschule für Musik und Tanz intézményében. Számos elismerést, díjat elnyertek, ösztöndíjaik pedig lehetővé tették az együttes számára, hogy egyedi elképzeléseiket, új ötleteket, hangrögzítési eljárásokat és koncert-formákat valósíthassanak meg. Az Asasello programjai átgondoltak és szofisztikáltak, sosem mainstreamek. Ha úgy hozza a szükség, az „Asasellók” örömmel kiugranak székükből vagy szmokingjukból.

Műsor

  • Heinz Holliger: Streichquartett (1973)
  • Michael Jarrell: Zeitfragmente (1998)
  • Illés Márton: Húr-tér I (3.Vonósnégyes) (2017)

Kurátor

  • Illés Márton

Előadók

  • Rostislav Kozhevnikov - hegedű
  • Hannah Weirich - hegedű
  • Justyna Śliwa - brácsa
  • Teemu Myöhänen - gordonka

program