kiállítás
Fuga
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

HERMINA ALKOTÓCSOPORT – A HOLD FOGAT MOS

Kiállítás záróesemény

Ha egy világ határain kívül rekedünk, nem szűnik meg létezni, amit magunk mögött hagyunk. A gyermekkor egy sajátos törvények szerint működő világ, amelyet látszólag elveszítünk egy ponton, de valójában végig velünk marad, titkos jelekben tűnik elő kapcsolataink, döntéseink és tetteink hálójában. A betekintés, visszatekintés lehetősége adott, bár nagyfokú elmélyülést és összpontosítást követel. Közelébe férkőzhetünk szülőként, alkotóként, egy terápia során, vagy e három kombinációi révén. A kiállításra létrehozott munkáinkkal erre teszünk kísérletet. Megközelítésünk sokkal inkább beleélés (vagy újraélés), mintsem nosztalgia (reflexió). Az egyszerűség helyett a felszíni jegyek mögött kibontakozó komplexitást keressük. A naiv helyett új, felfejtésre váró kifejezésrendszereket. A felnőtt társadalom által vizionált felhőtlen, problémamentes létállapot helyett a problémák rettentő kuszaságában való tájékozódni akarást. A játék komolyságát és felszabadító erejét, illetve továbbélését az experimentális alkotómunkában. Az erdőben nem a parkot, a rendetlen szobában nem a rend igényét, hanem a szabadjára eresztett, zabolátlan erők természetét.

 

Az alkotócsoportról:

A Hermina Alkotócsoport 2016 óta vesz részt az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon, általában a nulladik napon várja a közönséget audiovizuális művekkel és tárlatvezetéssel. A csoport nevét a Hermina Galériáról kapta, amelyet Katona Kálmán alapított 2015-ben. Herminamező kortárs művészeti kiállítóhelye két éves működés után bezárt, ám az alkotócsoport azóta is aktív. Kiállításokat, koncerteket, interaktív tárlatvezetéseket, alkotói műhelybeszélgetéseket, performanszokat valósított meg különböző helyszíneken (Ludwig Múzeum, Budapest Galéria, FUGA, Vasarely Múzeum, MAMÜ Galéria, MODEM), legutóbb a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében (Átjáró, 2019). A csapat tagjai képzőművészek, zeneszerzők, előadóművészek. Céljuk, hogy olyan közös műveket hozzanak létre, amelyek segítségével a közönség és az alkotók maguk is jobban megértik zene és vizualitás összefüggéseit. Az alkotócsoport a FUGA Budapesti Építészeti Központban 2018-ban rendezett először kiállítást Kímélő program címmel; most másodjára kaptak meghívást a FUGÁtól. A „Herminás” zeneszerzők rendszeres résztvevői, szervezői a CentriFUGA koncertsorozatnak. 

 

Résztvevők:

Ádám Zsófia, antalaci, Bali János, Bolcsó Bálint, Csábi Ádám, Hatházi Gabriella, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Kertész Krisztián, Lakatos Áron, Megyeri Krisztina, Muntag Lőrinc, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Rubik Ernő Zoltán, Szigeti Máté, Sztruhár Zsuzsa, Tillmann Hanna, Váczi Dániel

program